RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Izlet na Mangartska jezera (1. oktobra 2011)

Objavil: Urednik .

Jesenski izlet na Mangartska jezera . Mangartska jezera ležijo na čelni moreni mangartskega ledenika, v mangartskem amfiteatru, ki ga obdaja kar 10 km mangartskih sten. Posebno impresivni vtis je pozimi, kjer ni nikogar, ki bi motil tišino.  Vendar se prava lepota mangartskih jezer skriva  na pobočjih,  pod poncami, kjer imate občutek da ste v pravljici. Vreme je dodalo svojo piko na  "I " Ob čudovitem oktoberskem dnevu z dobro voljo in radovednostjo smo uživali v lepotah narave. .V fotografiji je povedano vse, kar smo doživeli .

Jesenska pravljica na Slemenu (15. oktobra 2011)

Objavil: Urednik .

Že ob prihodu na Vršič smo vedeli, da bomo preživeli čudovit jesenski dan. Pot se je vzpenjala, skrita med skalovjem in ruševjem. Prispeli smo na sedlo Vratca 200m nad Vršičem od koder se nam je odprl prečudovit pogled na slikovite visoke gore in strmine z obsijanimi vrhovi male Mojstrovke, Prisojnika, Goličice in Razorja. Vsak pogled je bil svojstven, prepleten z izjemno krajinsko igro skalnih oblik z zaplatami prvega snega in zlatorumenimi macesni, ki kljubujejo vetrovom.
Prispeli smo na Sleme, ki je 1911m visoko. Vrhunec planinskih užitkov je bil okronan z enkratnim pogledom na Jalovec, na vršace Mojstrovke in Škrlatice vse do Italijanskih in Avstrijskih Alp.
Bilo je prečudovito,
Polona
(kliknite slike za povečan prikaz, nato pa še levo zgoraj Celoten zaslon)

VABILO NA PREDAVANJE: Prehrana in holesterol

Objavil: Urednik .

Prim. mag. Aleš Brecelj, dr.med
PREHRANA IN HOLESTEROL
Sreda, 28. septembra 2011 ob 15. uri
Predavalnica II v pritličju Univerzitetnega kliničnega centra
Posebnost: možnost merjenja holesterola in krvnega pritiska
V A B L J E N I

Bili smo na izletu v Idriji

Objavil: Urednik .

Obiskali smo mestni muzej na gradu  GEWERKENEGG  kar v nemščini pomeni rudniški grad. Javnosti pa je na ogled osredja stalna razstava pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, na kateri je prikazan poltisočletni razvoj rudnika. Na razstavi so predstavljeni tehnološki procesi, zgodovinski dogodki, življenske zgodbe in usode. Razstavljena je tudi spominska soba pisatelja Franceta Bevka.

Idrija je najstarejše klekljarsko središče na slovenskem, ki ohranja tradicijo te domače obrti, že več kot tristo let. Prva pisana omemba čipk iz Idrije sega v leto 1696. Kot je v svet potovalo živo srebro, tako so potovale čipke -  v prodajo, za dodatni zaslužek rudarskih družin.

Idrijska kamšt je rudniška črpalna naprava iz leta 1790 za črpanje jamske vode. V zidani stavbi je nameščeno pogonsko vodno kolo s premerom 13,6 m, ki slovi kot največje ohranjeno tovrstno leseno vodno kolo v Evropi.

Antonijev rov so izkopali že leta 1500. To je bilo v pionirskem obdobju rudarjenja v Idriji. Antonijev rov je eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Prav tu je začetek muzejskega prikaza starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana v originalnih orodji, kopijami starih orodij in lutkami.Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov.