RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Za letošnje martinovanje smo izbrali izlet v Lokev in Dutovlje

Objavil: Urednik .

V soboto, 17. novembra, smo se v kar lepem številu, v polnem avtobusu, odpeljali z našega zbirnega mesta. Že kmalu po začetku vožnje nas je pozdravil dr. Brecelj in nas seznanil z vsebino programa, razdeljenega na tri dele. Prvi del je bil posvečen Srečku Kosovelu, drugi del obisku vojaškega muzeja v Lokvah, tretji del pa veselemu martinovanju v Dutovljah.

Vizionarske misli Srečka Kosovela, zbrane v tej knjižici, so še kako aktualne za današnji družbeni trenutek, ki ga živimo, kot tale:

Težki dogodki padajo na nas kakor preizkušnja.
In nikogar ni, ki bi pokazal smer, odkoder
prihaja rešitev (so že, a morajo molčati!)

V nadaljevanju vožnje nam je predsednica društva gospa Polona Leskovec podrobno predstavila značilnosti in znamenitosti vasi Lokev, Vojaškega muzeja in kraja Lokev.

Obisk vojaškega muzeja, ki je v lasti strastnega zbiratelja in ljubitelja vojaške preteklosti Srečka Rožeta, je bila posebna poslastica.

V treh nadstropjih in stopniščih je razstavljena bogata zbirka slikovnega materiala, fotografij letakov in različnih dokumentov, raznovrstna vojaška oprema, orožje, uniforme različnih rodov okupatorjevih, kvizlinških vojsk ter partizanskih enot.

Dutovlje je kraj sredi najrodovitnejšega predela krasa blizu Sežane. Ustavili smo se v prijazni domači vinski kleti pri Ravbarju, kjer so nam ponudili prigrizek pršuta in njihovo vino. Ob zvokih harmonike domačega muzikanta in kozarčku rujnega vinca in razpoloženi za nadaljnje martinovanje v znani stari gostilni Ukmar sredi Dutovlj.

Pod vtisom prijetnih dogodkov, dobre volje in zadovoljni smo se odpravili nazaj v Ljubljano.

Zapisal Jože Krašovec, fotografije Polona Leskovec