Bili smo v jeseniški Stari Savi, v Planici in v Lescah

Objavil: Urednik .

Planica 2017 Majski izlet društva Utrip je imel poleg družabnosti in razvedrila dva cilja: ogled Gorenjskega muzeja na Jesenicah in Nordijskega centra Planica. V soboto, 20. maja 2017, nas je več kot štirideset zbranih udeležencev udoben avtobus izpred glavne železniške postaje v Ljubljani odpeljal v lep pomladni dan. Po vmesnem postanku za kavico nas je v Stari Savi, osrednjem delu Jesenic, sprejel kustos dr. Marko Mugerli in spoznavanje muzeja se je začelo. Muzej obsega več stavb in zelo predstavljivo govorico o rudarski in železarski zgodovini mesta ter o življenju in delu jeseniškega fužinarja, oglarja, rudarja, kovača, skratka železarja oziroma kovinarja. Dragocena posebnost muzeja so premične makete fužinarskih lokacij, zbirke kamenin, fosilov in mineralov in predstavitev bivalne kulture in načina življenja takratnih železarskih družin. Odgovori kustosa muzeja na naša vprašanja so dodatno popestrila zanimivi ogled.

Polni vtisov o stvareh, ki smo jih prav malo poznali, smo se spet posedli na avtobus. Naš naslednji cilj je bila Planica, približno 30 km severno od Jesenic. Tu pa je bilo kaj videti! Prenovljena Planica s prenovljenimi in na novo zgrajenimi skakalnicami na človeka, ki je tu prvič, prav gotovo naredi mogočen vtis. Tri otroške, dve mladinski, Bloudkova velikanka in letalnica bratov Gorišek se nam prikažejo v najlepši luči, na svetovni ravni. Poleg njih so še različne tekaške proge, transportne naprave, dodatne dejavnosti za trening, bivalne možnosti (simulacije višinskih pogojev), večnamenski prostori za druženje itn.

Priznani opisovalec vseh teh možnosti, gospod Ervin Crnovič, nam je potrpežljivo razkazoval in razlagal o pestrih zanimivostih tega centra, ki ima v Evropi samo enega konkurenta, v Vikersundu, in s posebnim zadoščenjem zagotavljal, da imajo obiskovalci možnost vse leto, ne le pozimi, uživati, se rekreirati in trenirati v raznih športih. Poseben vtis je na nas naredil podatek, da je v centru (nad in delno tudi pod zemljo) speljano okoli 40 km smučarskih tekaških prog, tako da ustrezni treningi niso vprašanje. Tu je tudi nogometno igrišče.

Zame je bil še posebno zanimiv pogled na sneg, na katerega so skakali svetovni tekmovalci v poletih, od Skandinavcev, Nemcev, Avstrijcev do Japoncev in seveda naših orlov. Sneg so s skakalnic pripeljali v osrednjo stavbo, kjer ga pri 10°C ohranjajo kot posebnost.

Za uspešen konec izleta so poskrbeli gostinci hotela Tulipan v Lescah pri Bledu, kjer so s svojimi nastopi poživili vzdušje.

Velika zahvala gre pobudnikom in organizatorjem teh in podobnih dogodkov v našem društvenem življenju.

Slavko Krušnik

 

Fotografije so tudi v albumu https://photos.google.com/