RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Redna letna skupščina 7. marca 2015 v Šmarjeških toplicah

Objavil: Urednik .

predsednica utrip 30letNajprej pozdravljam vse goste, docenta dr. med. Toneta Gabrijelčiča, gospo Slavico in gospo Mirneso na naši jubilejni 30. skupščini.

V čast in veselje mi je, da ob jubileju društva UTRIP lahko zaželim dobrodošlico in se vam zahvaljujem za vašo prisotnost in vas lepo in prisrčno pozdravljam. Današnje druženje bo sestavljeno iz dveh delov. Redne letne skupščine in slavnostnega dela. Najprej bomo začeli s skupščino.

V preteklem letu nam je organizacija FIHO nakazala 12. 877.84 €. Zato se organizaciji FIHO iskreno zahvaljujem in se še naprej priporočam za tako velikodušno pomoč. Z donacijo Fiha smo pokrili dve tretjini stroškov, ostalo tretjino smo črpali iz članarine in donacije članov.

Z rednimi strokovnimi predavanji smo se poučevali o različnih dejavnikih srčno- žilnih bolezni. Predavatelja sta bila asistent Juš Kšela dr. med na temo »Srčna kirurgija danes«, druga tema je bila »Zdravljenje motenj srčnega ritma«, ki nam je predstavil Matevž Jan dr. med.- s kliničnega oddeleka za kirurgijo srca in ožilja. Izvedli smo delavnico zdravega načina življenja z naslovom »Zdrav duh v zdravem telesu«. Na delavnici smo izmerili višino, težo, obseg pasu, izvedli merjenje holesterola in krvnega sladkorja, pokazali publikacije o zdravi prehrani in na koncu je bil posvet pri zdravniku. Vsak udeleženec je imel možnost, da se pouči o zdravem načinu življenja. Ta delavnica je bila dobro obiskana in pozitivno sprejeta, zato jo bomo še izvedli v bodoče.

Vodeni program rehabilitacije je bil v dvorani Slovana in fitnes centru v Štepanjskem naselju. Program telesne vadbe je vključeval vaje za krepitev mišične moči, vaje za koordinacijo in ohranjevanje ravnotežja. Veliko pozornost posvečamo tudi pravilnemu dihanju sočasno z gibalnimi vajami. Na koncu so bile vaje za sprostitev. V Šmarjeških toplicah smo bili en teden na obnovitveni rehabilitaciji.

Izvedli smo tri izlete z obiskom zgodovinskih znamenitosti. Ogledali smo si muzej Celeia, nato smo odšli v Rimske toplice. Drugi izlet je bil na Raščico , kjer smo si ogledali muzej Primoža Trubarja in kraj Ribnico o zgodovini suhe robe. Tretji izlet pa je bil v Kobarid z ogledom muzeja prve svetovne vojne.

Izvedli smo pohode v naravo in sicer: na Vinji vrh, pohod na Rašico, obiskali smo sv. Jakoba nad Preddvorom in šli na pohod na sv. Jošta nad Kranjem.

V letu 2014 smo izdali tri številke našega glasila UTRIP v bolj obsežni obliki, saj je obsegala vsaka številka 16 strani. V naši publikaciji smo vam predstavili vse kar se je dogajalo v društvu: od izletov, predavanj, pohodov, vabil in obvestil. V zgodovinskem kotičku smo predstavili: Mejnike otroške kardiokirurgije v Ljubljani, Egiptovske mumije in ateroskleroza, pisali smo o Hermannu von Helmholzu in oftalmoskopu.

Z vzpostavitvijo internetne strani se je društvo odprlo v svet. Vsem članom je bilo omogočeno neposredno komuniciranje z društvom, ter sprotno spremljanje naših dejavnosti.

Posebej se želim zahvaliti našemu prim. mag. Alešu Breclju dr. med. za neutrudno pomoč, brez katerega realizacija vseh naših ciljev ne bi bila mogoča. Zahvala gre vsem članom izvršilnega, strokovnega in nadzornega odbora kot tudi disciplinske komisije. Pohvaliti moram tudi gospoda Miklavža Žvoklja, ki je vedno pripravljen pomagati pri pripravi programov za organizacijo FIHO. Zahvaljujem se gospodu Branku Novaku, za njegovo požrtvovalno delo in osnovanju in oblikovanju naše spletne strani. Gospod Vladimirju Jenku se zahvaljujem za izdelavo križank, ki skrbi da so vedno pravočasno nared.

Zahvaljujem se vsem članom, ki ste sodelovali pri pisanju člankov z naših izletov in pohodov.

Zaradi premajhnega števila udeležencev v fitnes centru smo s 1. januarjem 2015 ukinili to zvrst rekreacije. Nadomestili smo jo s plavanjem v Atlantisu v Ljubljani. Kdor si želi vadbe v bazenu, ki je vsak dan vodena v bazenu, lahko dobi karte pri sestri Miki.

Tudi v letu 2015 bomo nadaljevali z izvajanjem celotnega spektra naših programov, tako kot je bilo v lanskem letu. Predvidoma bodo štirje izleti, izvedli bomo štiri predavanja ali delavnice o zdravem načinu življenja, šest pohodov, lahko tudi več. Odšli bomo v Šmarješke toplice na enotedensko obnovitveno rehabilitacijo.

Ob zaključku leta pa se bomo poveselili in družili na novoletnem srečanju.

Predsednica društva UTRIP
Polona Leskovec