RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Pohod na sv. Jakob nad Predvorom

Objavil: Urednik .

Utripovci na sv. Jakob 2014

Utripovci na sv. Jakob 2014
(kliknite slike za povečan prikaz)

Za tokratni pohod je bil določen obisk planinske koče Iskra
na Jakobu nad Preddvorom.

Sedmero pohodnikov se nas je na drugo oktobrsko soboto zbralo v lepem sončnem jutru pri hotelu Bor ob idiličnem jezeru Črnava v Preddvoru. Po kratkem klepetu in prvem skupinskem fotografiranju smo se odpravili na pot, ki ni bila prezahtevna. Do vrha s cerkvico sv. Jakoba in planinsko kočo Iskra na nadmorski višini 961m je bilo potrebno premagati 455 m višinske razlike. Po nekaj sto metrih hoje po asfaltni cesti skozi vas Potoče in mimo Doma starejših občanov Preddvor so nas planinske oznake usmerile do našega cilja. Ves hrib je prepreden z različno dostopnimi, krajšimi ali daljšimi bližnjicami med položnejšo gozdno cesto, ki se v daljših ovinkih vije do vrha.

Utripovci na sv. Jakob 2014

Začeli smo s strmo krajšo potjo, ki je zaradi korenin in kamenja zahtevala več moči, zato smo čez čas zaradi lažje hoje izbrali gozdno cesto in nekoliko daljšo pot. Vse poti vodijo v glavnem čez gozd, ki nam ni razkrival posebnega razgleda, zato pa je bolj prav prišlo malo več veselega klepeta. Po dobri uri hoda smo se ustavili pri bistrem studenčku, se osvežili, nazdravili s šilcem borovničevca ali zdravilnega žganja, se malo odpočili in veselo nadaljevali pot, ki je bila vse do vrha nezahtevna in prijetna. Tako smo po dveh urah hoda prišli do cerkvice in do planinske koče korak od nje. Dan je bil sončen in topel, z lepim razgledom v dolino proti Preddvoru, Šenčurju in Kranju, ter z uživanjem sončnih žarkov na klopci ob cerkvici pa smo bili nagrajeni za nekaj naporov pri vzponu. Da je sv. Jakob nad Preddvorom ena prijetnejših, ne prezahtevnih planinskih točk, dokazuje tudi lepo število pohodnikov, ki so posedali po klopeh okoli koče in cerkvice.

Po dobri uri počitka in nekaj fotografiranj smo se po pretežno položni gozdni cesti vrnili nazaj v dolino. Še nekaj časa smo posedeli ob osvežilni pijači v prijetnem okolju parka ob gradu Hrib iz 16. st. in se zabavali z opazovanjem mladoporočencev. V tem gradu hotel Bor prireja tudi poročne obrede.

Zadovoljni s prijetnim druženjem in prehojeno potjo smo se poslovili, nekateri manj, nekateri bolj utrujeni. Vse priznanje za premagovanje nekaterih neprijetnih delov poti zaslužita ga. Marija in ga. Fani, ter rekonvalescentka, predsednica Polona.

Jože Krašovec

Utripovci na sv. Jakob 2014

Oglejte si še  fotoreportažo s pohoda. Fotografije: Polona Leskovec