RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Drugi planinski pohod na Sv. Primoža nad Kamnikom (27.11.2010)

Objavil: Urednik .

Drugi planinski pohod na Sv. Primoža nad KamnikomNaš pohod smo začeli v Stahovici, v oblačnem, meglenem in zasneženem dnevu. Pot je bila kopna, saj je bilo pred nami veliko pohodnikov. Pot se vzpenja skozi Spodnje in Zgornje Praprotno do turškega znamenja in plazu naprej k cerkvama Sv. Primoža in Sv. Pertra. Po zmerni hoji smo v slabi uri prispeli na vrh. Megle so se razkadile in sonce nas je prijetno božalo s svojimi žarki. Prekrasen je bil razgled na pogorje Menine Planine in na Krvavec, ter na Kamnik in ljubljansko kotlino, ki je bila ovita v pasove megle. Pot od Sv. Primoža vodi skozi senožeti in pašnike na Veliko Planino.

Sv. Primož je lepa gotska arhitektura , dvodelna ladja, kasneje prizidan prezbiterij, zgodnja baročna oltarna oprema, predvsem pa biser gotskega slikarstva. Čudovite freske, ki po mnenju dr. Emilijana Cevca spadajo med vrhunske spomenike naše renesanse.

Izlet je bil čudovit in enkraten, saj smo se naužili svežega zraka in razgleda na vrhove v soncu, kotlina pa je bila ovita v meglo, ki jo je sonce počasi razkrojilo.

Fotografije: Polonca Leskovec