RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Obiskali smo avstrijsko Koroško

Objavil: Urednik.

V soboto, 7. junija, smo se z avtobusom odpravili na izlet na avstrijsko Koroško, kjer smo obiskali mesto Celovec, ki je bilo v zadnjih pripravah na veliki dogodek: Evropsko prvenstvo v nogometu. Zaradi prometnih razlogov smo center mesta obšli,  mimogrede videli novi nogometni stadion in pristali pred  MINIMUNDUS-om – parkom z znamenitostmi iz vsega sveta v miniaturah.

Omeniti moram, da nam je na naši poti čez Ljubelj gospod Bogdan Osolnik  zelo podrobno in temeljito pripovedoval vso zgodovino teh krajev od obdobja Rimljanov in naselitvijo Slovanov do prve svetovne vojne in povojnega plebiscita, ko smo dokončno izgubili vse te kraje, ki so se priključili Avstriji ter do druge svetovne vojne in narodno osvobodilne borbe. Za tako izčrpno zgodovinsko predstavo smo ga nagradili z gromkim aplavzom, kajti večina od nas se je šele sedaj seznanila kako daleč v Avstrijo so domovali Slovenci in kako pomembni so bili za razvoj teh krajev.

Po prihodu v MINIMUNDUS, smo si s slovenskim  vodičem gospodom Petrom Pusnikom članom ekipe, ki je gradila in sedaj vodi in vzdržuje park ogledovali vse svetovne znamenitostmi. Popeljal nas je tudi v delavnice, kjer nastajajo vse te miniature in nam razkazal in opisal kako jih pripravljajo in izdelujejo. Kot zanimivost naj omenimo, da je med eksponati tudi Plečnikova Univerzitetna knjižnica v Ljubljani.

Po tej predstavitvi smo si vzeli še debelo uro časa za individualne oglede teh znamenitosti. Na koncu tega poročila objavljam še kratek slikovni sprehod po Minimundusu.

Po ogledu smo se odpeljali ob južni obali Vrbskega jezera proti mestu Beljak-u. Med vožnjo smo občudovali prekrasno jezero in naravo ter bele ladjice, ki vozijo turiste in potnike od Celovca do mesta Vrba (Velden) na zahodnem kraju jezera. Jezero je dolgo 21 km in na 2/3 poti smo se ustavili v zgodovinskem kraju »Maria Wörth« ( po naše Otok), s cerkvico, ki je v zgodovini odigrala za nas neslavno vlogo pri ponemčevanju in pokristjanjevanju slovenskega življa v teh krajih.

Skozi mestece Vrbo, ki je na koncu jezera smo se odpeljali proti Beljaku, kjer smo imeli bolj »človeške« opravke. Obiskali smo novo nakupovalno središče , ki je zelo veliko in  zelo bogato opremljeno. Tu smo se razkropili – eni smo odšli v restavracije, drugi pa po nakupovanju, nekaj pa si jih je ogledalo modno revijo, ki prav tedaj potekala v pritličju.

Polni vtisov smo se ob 16.30 odpravili proti Ljubljani kamor smo prispeli okoli 19h.

In še obljubljeni kratek slikovni sprehod skozi Minimundus:


Sedaj pa še kviz:  Kdo bo prepoznal več zgradb, predmetov in lokacij, ki so na slikah. Vaš odgovor nam lahko napišete v rubriki "pišite nam" ali po elektronski pošti  na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  

B. Lorger